Olivová nať

VC:20,-kč

Olivová nať se používá už od dob Antiky. Nechybí ve středomořských pokrmech, těstovinách, zeleninových salátech a v rybí kuchyni. Úžasně voní po olivovém oleji. Olivová bylinka nebo také olivová nať - je název středomořské byliny, která voní po olivovém oleji. Z keříků lze tvarovat menší živé plůtky. Vyniká v trvalkových i bylinkových záhonech. Vyžaduje slunečné stanoviště a sušší, propustnou hlinito-písčitou zeminu. V zimě je citlivá na přemokření substrátu, takže je vhodná zimní přikrývka. Olivová bylina je v našich podmínkách mrazuvzdorná do - 17°C. Použití: Používáme ji jako léčivou rostlinu (užívaná již od dob starého Řecka) k masážím revmatických a bolavých kloubů, z květů se připravuje posilující čaj. Aroma sušených listů odpuzuje moly – stačí zavěsit kytičku do skříně, podobně jako u levandule. Stejně účinná na nemocné klouby je čerstvě natrhaná ve vodní lázni, kdy v teplé vodě se plně uvolní její silice. Stejně dobře se ulatní ve všech středomořských kuchyních do zeleninových salátů, těstovin, k rybám apod.

zpět na seznam

chRonic-wOrks crAted by r2d2